NL EN

Mobiel bankieren en contactloos betalen overstijgen internetbankieren en pinnen

« terug

Alkmaar, 6 februari 2019 | Bron: Betaalvereniging Nederland

Het jaar 2018 heeft voor een primeur gezorgd in het betalingsverkeer. Voor het eerst betaalden Nederlanders vaker met een mobiele app dan via internetbankieren en werd er vaker contactloos betaald dan via het insteken van een betaalkaart. De papieren transacties lijken bijna volledig te verdwijnen. Minder dan 2% van alle overschrijvingsopdrachten werd nog op papier verwerkt.

Hoewel Nederlanders eind 2017 nog de voorkeur gaven aan internetbankieren boven het gebruik van een mobiele app (57%), is deze verhouding in 2018 verschoven. Steeds meer worden mobiele apps het centrale contactpunt tussen bank en consument. In het laatste kwartaal van 2018 heeft het gebruik van mobiele apps de overhand genomen met een aandeel van 52%. Dit zijn naar schatting 535,6 miljoen enkelvoudige elektronische overboekingen via een smartphone. Naar verwachting zal dit aandeel verder toenemen.

Girale betalingen in Nederland

girale betalingen in nederland xafax
Bron: Betaalvereniging Nederland

Met de stijging van het aantal mobiele transacties, zien we in 2018 ook het aantal contactloze betalingen flink toenemen. Het aandeel contactloze betalingen, met pinpassen, creditkaarten, smartphones en zogeheten ‘wearables’ bedroeg eind vorig jaar 56%. Dit komt neer op een aantal van bijna 2,45 miljard contactloze betalingen. Een jaar eerder was dat aandeel nog net iets minder dan de helft (49%).

Grootste stijging sinds 2001

Piet Mallekoote, directeur van Betaalvereniging Nederland, spreekt over de grootste stijging van het aantal pinbetalingen in jaren: “Het aantal pinbetalingen is in 2018 met bijna 13 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Sinds 2001 is het pinnen in Nederland niet meer zo hard gestegen. De veiligheid en het toenemende gemak van contactloos betalen met steeds meer verschillende betaalinstrumenten, zoals smartphones, ringen en horloges, zal daar zeker aan hebben bijgedragen.”

Aan de papieren overschrijvingen lijkt in 2018 bijna volledig een eind gekomen. Naar schatting werden slechts 18,8 miljoen overschrijvingsopdrachten op papier verwerkt. Dit is een kleine 1,8% van alle enkelvoudige overboekingen.

10000 betaalautomaten erbij in nederland - xafax
Bron: Betaalvereniging Nederland

17-10-2019
Xafax aanwezig op BiebCloud Congres 2019
lees meer...
16-09-2019
PSD2, wat is dat nou precies?
lees meer...
22-07-2019
Verschuiving richting elektronisch betalen zet verder door
lees meer...
15-05-2019
Nederlanders hebben vertrouwen in contant geld
lees meer...
Ja, ik wil graag de Xafax nieuwsbrief ontvangen Aanmelden