NL EN

82% van de Nederlanders nog niet bekend met nieuwe Europese betaalrichtlijn PSD2.

« terug

/media/thumbs/cache/dcd9c0568daa89501e050bd55d47a0e3_2569.jpg

Alkmaar, 14 februari 2019 | Bron: ING        

De Payment Services Directive 2 is een Europese wet die als doel heeft voor meer concurrentie en innovatie te zorgen als het gaat om  betalen en het regelen van geldzaken. 

 Door de PSD2 wet kunnen andere bedrijven toegang krijgen tot betaalgegevens van de consument, maar alleen als deze dat wil en daar uitdrukkelijk zelf toestemming voor heeft gegeven.

Wat betekent PSD2 voor de consument?

Door de nieuwe richtlijn zullen er nieuwe soorten digitale dienstverlening en nieuwe betaalmethoden in (online) winkels komen. Van start-ups, maar ook van andere bedrijven en banken.

PSD2 zorgt voor nieuwe diensten die het regelen van je geldzaken makkelijker kunnen maken. Het geven van toegang tot betaalrekeningen is echter wel iets waar zorgvuldig mee omgegaan moet worden. Het advies is daarom om pas toestemming aan een bedrijf te verlenen wanneer de consument het bedrijf ook daadwerkelijk kent en het logisch is dat zij om die toestemming vragen.

De consument kan straks drie soorten toegang geven aan een ander bedrijf:

1. Voor het opvragen van transacties en saldo van betaal- en creditcardrekeningen (Rekeninginformatiedienst)
2. Voor betalingen via het platform van een ander bedrijf (Betaalinitiatiedienst)
3. Voor informatie verstrekken: een ander bedrijf kan navragen of er genoeg geld op de betaalrekening staat om de kaarttransactie uit te voeren. (Saldocheck)

Hoe denkt de consument over de nieuwe richtlijn?

Uit de ING Digitale Monitor, een halfjaarlijks onderzoek onder ruim 1.500 Nederlanders,  blijkt dat 82% van de Nederlanders nog niet op de hoogte is van de nieuwe betaalrichtlijnen. Wanneer uitgelegd wordt wat PSD2 inhoudt zegt 46% van de Nederlanders te verwachten de nieuwe betaalmogelijkheden te gaan gebruiken. In de groep 18 tot 34 jarigen is dit zelfs 64%. Nederlanders zijn vooral geïnteresseerd in het betalen vanuit één omgeving met iedere betaalrekening (29%) en het hebben van alle betaalrekeningen in één overzicht (28%).

Voor bijna de helft van de Nederlanders (49%) is de eigen bank de meest populaire partij om toegang te verlenen tot zijn betaalrekeningen. Op plek twee komen andere banken (36%) te staan. De slechts scorende partijen zijn webshops (26%) en technologische bedrijven (22%).


15-05-2019
Nederlanders hebben vertrouwen in contant geld
lees meer...
13-03-2019
CSG Reggesteyn blij met overstap naar cloudbased printen
lees meer...
12-03-2019
Xafax presenteert Slimme oplossingen op het Nationale Bibliotheekcongres 2019
lees meer...
14-02-2019
82% van de Nederlanders nog niet bekend met nieuwe Europese betaalrichtlijn PSD2.
lees meer...
Ja, ik wil graag de Xafax nieuwsbrief ontvangen Aanmelden