Menu
Contact
Menu Contact
Tips

Hoe interactieve schermen de betrokkenheid van studenten binnen het onderwijs vergroten: 5 aspecten

Mark Metzelaar Mark Metzelaar
Hoe interactieve schermen de betrokkenheid van studenten in het onderwijs vergroten: 5 aspecten

Het traditionele klaslokaal heeft in de afgelopen jaren een flinke transformatie ondergaan. De krijtborden zijn vervangen door digiborden, projectoren en touchscreens. In dit blogartikel gaan we in op 5 voordelen van deze interactieve schermen en hoe ze zorgen voor een verbeterd leerproces en hogere betrokkenheid bij studenten.

1. Visuele en auditieve stimulatie

Je kent ongetwijfeld de uitdrukking ‘Eén beeld zegt meer dan duizend woorden’. Het verwijst naar het feit dat mensen concepten gemakkelijker en beter opslaan wanneer deze visueel weergegeven of ondersteund worden. Simpel gezegd: mensen herinneren zich beelden veel beter dan woorden, vooral over een langere periode.

Interactieve schermen bieden een breed scala aan visuele en auditieve stimulatie. Met levendige kleuren, haarscherpe beelden en geluidseffecten kunnen docenten complexe concepten op een boeiende en begrijpelijke manier presenteren en uitleggen. Door gebruik te maken van multimedia-inhoud, zoals video's, afbeeldingen en animaties, kunnen leerkrachten de aandacht van studenten vasthouden en hen betrekken bij het leerproces. En dat werkt!

2. Hands-on onderwijs

Een tweede voordeel van interactieve schermen is de mogelijkheid om studenten actief te betrekken bij de les door middel van hands-on onderwijs. Met touchscreens kunnen studenten rechtstreeks op het scherm werken, waardoor ze de mogelijkheid hebben om te schrijven, tekenen, slepen en verbanden te leggen. Dit bevordert hands-on leren en stimuleert de betrokkenheid van studenten, omdat ze actief deelnemen aan de les en hun eigen ideeën en oplossingen kunnen presenteren en toetsen.

3. Gamificatie

Een andere interactieve manier om de betrokkenheid van studenten verder te vergroten is door gamificatie toe te passen in het klaslokaal. Gamificatie wordt steeds populairder in het onderwijs en houdt in dat lesinhoud en activiteiten worden omgezet in spelvorm, waarbij punten, beloningen en competitieve elementen worden gebruikt om de motivatie en betrokkenheid van studenten te stimuleren. Digiborden, projectoren en touchscreens zijn hier uitermate geschikt voor!

4. Gedeeld leren

Interactieve schermen maken gedeeld leren mogelijk. Studenten kunnen met elkaar communiceren en informatie delen via het scherm, bijvoorbeeld door het presenteren van groepsprojecten of het gezamenlijk oplossen van problemen. Dit zijn essentiële vaardigheden binnen de hedendaagse professionele wereld. Door studenten aan te moedigen om samen te werken en hun kennis te delen, vergroten interactieve schermen bovendien de betrokkenheid en motivatie van studenten tijdens de les.

5. Aanpassing aan verschillende leerstijlen

Tot slot maken interactieve schermen het mogelijk om snel te schakelen tussen verschillende vormen van lesgeven. Elke student heeft een unieke leerstijl en het gebruik van interactieve schermen kan tegemoetkomen aan deze diversiteit. Docenten kunnen verschillende leeractiviteiten en leermiddelen op het scherm presenteren en daarmee inspelen op de behoeften en voorkeuren van individuele studenten. Zo zorgen onderwijsinstellingen voor persoonlijk onderwijs op maat.

Meer informatie?

Het mag duidelijk zijn dat de intrede van digiborden, projectoren en touchscreens het onderwijs ten goede is gekomen. Wil je meer informatie over hoe interactieve schermen de betrokkenheid van studenten vergroten? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw onderwijsinstelling? Neem gerust contact met ons op! Of bekijk direct ons aanbod aan digiborden, projectoren en touchscreens.