Menu
Contact
Menu Contact
Actueel

Licht aan het einde van de tunnel voor chiptekort

Maarten Grooff Maarten Grooff
Licht aan het einde van de tunnel voor chiptekort

Er lijkt een einde te komen aan het huidige chiptekort. Het lijkt er zelfs op dat er over twee jaar sprake kan zijn van een overcapaciteit. Dit zeggen marktspecialisten van IDC in een recent onderzoek naar de stand van de processorproductie tot 2025.

 

De productie van processors is weer flink aan het toenemen volgens het onderzoek van IDC. Aan het einde van dit jaar moet de productiecapaciteit weer op 100% komen. Op dit moment hebben chipfabrikanten het moeilijk met de levering, maar dit moet door de toegenomen productiviteit bij back-endproducenten in de komende drie maanden weer op niveau komen.

In 2022 zal de industrie verder stabiliseren en weer als vanouds moeten functioneren. Omdat er veel investeringen zijn gedaan in nieuwe chipfabrieken zal de productiviteit nog verder toenemen. Dit kan in 2023 zelfs tot overcapaciteit leiden.

 

Obstakels

Ondanks de goede voorspellingen zijn er volgens de onderzoekers wel een paar obstakels die van invloed kunnen zijn op de chipfabricage. Tot 2023 blijft de industrie last hebben van een tekort aan grondstoffen en de back-endproductie. Het grondstoftekort kan pas over twee jaar zijn opgelost, als dit tekort is verholpen kan de productie pas echt losbarsten en dus een overschot worden bereikt.

Een andere uitdaging is dat de prijs van processors en chipsets blijft stijgen. Sinds de tweede helft van dit jaar is de prijs gestegen vanwege de stijging van materiaalkosten. De tweede reden is dat er veel kosten worden gemaakt voor de ontwikkeling van nieuwe hoogwaardige procestechnologie. Dit jaar zullen deze hoge kosten nog gehandhaafd blijven. Wat de kosten voor 2022 en later zijn, wordt niet aangegeven.

 

Andere observaties

Naast de algemene chipmarkt, constateren de experts van IDC ook een aantal ontwikkelingen op het gebied van processors dit jaar. Er wordt onder andere verwacht dat het chiptekort in de auto-industrie aan het eind van dit jaar is opgelost. Het gevolg hiervan is een groei in omzet bij dit soort producten.

 

Meer EU-chips

Von der Leyen (voorzitter van de Europese Commissie) heeft een chipverdrag aangekondigd zodat de EU onafhankelijk is van de industrie in Azië en VS. De EU is namelijk van plan de Europese chipindustrie te stimuleren. De chiptekorten en lokale overheidssteun aan de machtige fabrieken in Azië en de VS hebben de Europese commissie in beweging gezet.

Dit wordt gedaan om inter-Europese concurrentie te stoppen en beter te kunnen concurreren op de wereldwijde markt. De bedoeling is dat research & development en de financiering tussen verschillende Europese landen met elkaar worden verbonden en er gezamenlijk wordt opgetreden. De Europese Unie heeft gezegd dat het haar aandeel op de wereldwijde markt met 20 procent wil vergroten tegen 2030.

Het opbouwen van een chipsector in Europa is ‘’niet alleen een kwestie van ons concurrentievermogen. Het is ook een kwestie van technische soevereiniteit,’’ zei Von der Leyen in haar toespraak. Toch is men in overleg met niet Europese fabrikant Intel om een nieuwe Europese fabriek te bouwen van wellicht 80 miljard euro.

 

Bron: Techzine