Menu
Contact
Menu Contact
Actueel

Onderwijs zou moeten stoppen met Google

Onderwijs zou moeten stoppen met Google

Het onderwijs in Nederland en het ministerie van Justitie zouden vanuit privacyoverwegingen moeten stoppen met het gebruik van de email en clouddiensten van Google. Dit is het advies van de Nederlandse privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens, schrijft het Financieel Dagblad. Volgens de krant geeft Autoriteit Persoonsgegevens in twee aparte adviezen aan dat email en clouddiensten van Google niet voldoen aan de AVG-wetgeving.

Lastig voor het onderwijs

Het belangrijkste punt van kritiek is dat ze in het onderwijs vaak niet weten waar en hoe data wordt opgeslagen, hoe deze verder verwerkt wordt en met welk doel dit wordt gedaan. Volgens de Autoriteit Persoongegevens kan de verwerking van deze gegevens daarom niet op een rechtmatige manier gebeuren. Het onderzoek vond plaats op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Justitie & Veiligheid.

Met deze adviezen komen vooral scholen in de problemen. Er zijn universiteiten die gebruik maken van de Google-diensten zoals Gmail, Docs, Sheets en Meet voor onderwijsdoeleinden, maar het zijn veelal (lagere) scholen die getroffen zouden worden. Het ministerie J&V maakt al gebruik van een aantal Google Clouddiensten en wordt nu aangeraden dit niet uit te breiden.

De ministeries, onderwijsbelangenverenigingen en IT-koepel voor academici laat in een reactie weten dat ze in overleg zijn met de techgigant. Zij doen een dringend beroep op Google om zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen om de privacyrisico's te bespreken en de privacy van leerlingen en studenten te waarborgen. 

Voor Google minder rooskleurig

Het onderzoek is voor Google minder rooskleurig. Volgens diverse experts zullen binnen Europa ook andere landen naar deze bevindingen gaan kijken; zij zullen hun eigen positie rondom privacy nader onderzoeken. Ook geeft dit een inzicht in de problemen voor grote bedrijven die hun data vaak opslaan bij partijen zoals Google, Microsoft of AW. Zij zullen zich ook afvragen of het stallen van data wel aan de AVG-wetgeving voldoet.

Google reageert positief op het onderzoek. Het waardeert de feedback en hoopt de tekortkomingen snel op te lossen. Verder geven ze aan zich altijd te houden aan de AVG-wetgeving.