Menu
Contact
Menu Contact
Actueel

Openbare wifi, nodig of niet?

Redactie Xafax Redactie Xafax

Er is ophef over de belabberde beveiliging van openbare wifi-netwerken. Vele zijn kwetsbaar voor misbruik. Maar wie gebruikt publieke wifi eigenlijk? Vrijwel iedereen heeft een smartphone met goedkoop snel internet en tethering.

Uit recent onderzoek blijkt dat slechts vijf procent van de ondervraagde gemeenten een robuuste wifi-beveiliging biedt op basis van een persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord. In ruim veertig procent is geen enkel wachtwoord vereist en een derde hanteert voor iedereen dezelfde inloggegevens.

WPA2 Enterprise
Vanuit privacy organisatie Privacy First en het bedrijf Publicroam komt het voorstel om gemeenten te verplichten hun openbare wifi-netwerken te beveiligen via WPA2 Enterprise, een standaard voor wifi-roaming. Dat is nu namelijk niet het geval. Het Forum Standaardisatie, een adviescommissie van deskundigen, besloot deze week het voorstel te onderzoeken.

Is een openbaar wifi-netwerk in steden eigenlijk wel nodig? De meeste mensen hebben een smartphone met snel en goed beveiligd internet erop. Internetbundels worden steeds groter en steeds goedkoper, zelfs voor bezoekers vanuit andere EU-lidstaten. Bovendien maak je van een smartphone gemakkelijk een wifi-hotspot voor internettoegang op je laptop of tablet.

Wat vindt u? Is publieke wifi nog wel van deze tijd?

Bron: Computable