Menu
Contact
Menu Contact
Actueel

Steeds meer bedrijven betalen ransomware-losgeld

Steeds meer bedrijven betalen ransomware-losgeld

Bedrijven betalen steeds vaker losgeld bij een ransomware-aanval. Toch is die betaling geen garantie dat de organisatie haar data ook daadwerkelijk terugkrijgt. ‘Betalen loont niet’, klinkt het.

Dit blijkt uit een jaarlijks rapport van beveiligingsspecialist Sophos. Uit de cijfers blijkt dat meer bedrijven losgeld zijn gaan betalen, het percentage steeg van 26 procent in 2020 naar 33 procent tot nu toe in 2021. Verder is gebleken dat het gemiddelde losgeldbedrag dat werd betaald 141.000 euro bedroeg. De hoogste betaling was 2,7 miljoen euro. Tien bedrijven uit het rapport betaalden 690.000 euro of meer aan losgeld.

 

Lang niet iedereen kreeg de data terug

Verder is uit het rapport gebleken dat slechts 8 procent van de organisaties erin slaagt alle data terug te krijgen na betaling, terwijl 29 procent ongeveer de helft van hun data terugkrijgt. De bevindingen uit het onderzoek bevestigen dat het niet loont om te betalen bij een ransomware-aanval.

 

Wel minder aanvallen

Toch komt er ook goed nieuws naar voren uit de cijfers. Er blijkt namelijk dat het aantal bedrijven dat te maken heeft gehad met een ransomware-aanval is gedaald van 51% in 2020 naar 37% tot nu toe in 2021. Ook hebben minder bedrijven te maken gehad met versleutelde data als gevolg van een aanval (van 74% in 2020 naar 54% tot nu toe in 2021). De afname van het aantal organisaties dat wordt getroffen door een ransomware-aanval is goed nieuws. Alleen zijn de hackers overgestapt van grootschalige aanvallen naar meer gerichtere, waarvan de kans op schade hoger ligt. 

 

Herstelkosten liggen veel hoger

De gemiddelde kosten voor herstel na een ransomware-aanval zijn de afgelopen twaalf maanden meer dan verdubbeld. De herstel- en overige kosten, waaronder downtime van het bedrijf, verloren bestellingen en operationele kosten stegen van gemiddeld 631.000 euro in 2020 naar 1.540.000 euro tot nu toe. Dit betekent dat de gemiddelde kosten voor herstel 10x hoger liggen dan de gemiddelde losgeldbetaling. Ook is zo’n losgeldbetaling vaak niet de oplossing.