Menu
Contact
Menu Contact
Actueel

Veilig thuiswerken door data te beschermen

Maarten Grooff Maarten Grooff
Veilig thuiswerken door data te beschermen

Het afgelopen decennia nam de populariteit van flexibel werken al toe, maar door de coronapandemie is het werken op afstand in een sneltreinvaart gegaan. Mobiliteit en thuiswerken zijn door de technologische ontwikkelingen en hogere eisen van werknemers voor een betere balans tussen werk en privéleven, steeds populairder. Dit heeft echter wel impact op de veiligheid van bedrijven.

 

Omdat mobiele apparaten, zoals laptops etc. steeds krachtiger en betaalbaarder worden, hebben medewerkers meer vrijheid om op elke plek te werken met een wifi- of breedbandverbinding. Met de juiste hard- en software is het mogelijk om overal te werken; van thuis tot in de trein en het vliegtuig. Terwijl medewerkers gebruik maakten van deze flexibiliteit, konden cybercriminelen misbruik maken van zwakke plekken in de beveiliging van de netwerken op afstand. Nu dit hybride werken normaal is geworden, zijn heel veel bedrijven over de hele wereld kwetsbaar geworden voor cyberaanvallen.

 

Beveiligingsuitdagingen

Met het werken op kantoor was de gegevensbeveiliging vrij eenvoudig. Iedereen was namelijk direct verbonden met het centrale kantoornetwerk via een ethernetkabel of wifi. Nu bestaat het netwerk van een bedrijf uit meerdere locaties; werklocatie en thuis, en zowel in de cloud als fysiek in gebouwen. In de nieuwe wereld waarin iedereen elke dag verbinding maakt vanaf andere netwerken met het bedrijfsnetwerk, zijn er veel beveiligingslekken die cybercriminelen kunnen benutten. Als er namelijk een netwerkverbinding niet optimaal beveiligd is, bestaat er een grote kans dat deze gehackt kan worden.

Een groot deel van de medewerkers dat op afstand is gaan werken, had vóór de pandemie nooit thuisgewerkt. Zij hebben misschien hun kantoorcomputer mee naar huis genomen, een laptop van het bedrijf gekregen of thuis een computer waarop gewerkt kan worden. In alle gevallen is het belangrijk dat de beveiliging goed is ingesteld. Dit is niet altijd even eenvoudig. Op afstand verbinding maken met een bedrijfsnetwerk is namelijk heel anders dan lokaal verbinden. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat iemand die niet zo IT-vaardig is, de goede veiligheidsinstellingen doet?

Een ander mogelijk probleem is de leeftijd en geschiktheid van de gebruikte apparatuur. De oudere servers, beveiligingsapparatuur en netwerkapparatuur zijn misschien niet opgewassen tegen de belasting van het werken op afstand.

 

Veranderde netwerkinfrastructuur

Door het hybride werken is de netwerkinfrastructuur van bedrijf veranderd. Dit zorgt voor extra uitdagingen. Omdat er nu veel medewerkers thuis werken ontstaat er een gedistribueerd netwerk. Er zijn veel toegangspunten waardoor het geen vaste fysieke structuur meer heeft. Het lastige hiervan is dat de werkgever minder grip heeft op de beveiliging.

Het komt erop neer dat het hybride werken voor een uitdaging heeft gezorgd bij de netwerkbeveiliging van bedrijven. Veel meer potentiële gaten in de beveiliging zorgen ervoor dat het makkelijker is voor cybercriminelen om in een bedrijfsnetwerk binnen te dringen.

Cybercriminelen zijn slim en bewegen dus mee op deze nieuwe trend van een veranderende werkomgeving. Hierdoor moet je als bedrijf zorgen dat je beveiliging goed op orde is. Wij bij Xafax kunnen uw bedrijf hierbij helpen. Wij bieden Endpoint Detection & Response (EDR), hiermee is uw bedrijf goed beveiligd tegen ransomware aanvallen. Neem contact met ons op en wij zullen u verder helpen.