Menu
Contact
Menu Contact
Actueel

PSD2: Wat is dat nou precies?

Redactie Xafax Redactie Xafax

Wij van Xafax zijn officieel opgenomen in het openbaar register van De Nederlandse Bank (DNB) als uitgezonderde (betaal)dienstverlener het zogeheten PSD2.

Persoonlijke betaalgegevens. Deze gegevens zijn alleen bekend bij jou en je bank, toch? Nu nog wel, maar door een nieuwe wet kunnen ook andere bedrijven naast je bank toegang krijgen tot jouw gegevens. Als jij daar toestemming voor geeft, tenminste.

Bedrijven die iets met de betaalgegevens willen, moeten hiervoor een vergunning hebben. Deze bedrijven worden eerst uitgebreid gescreend door de Nederlandsche Bank. Daarnaast is er nog meer toezicht op de PSD2 richtlijn door diverse autoriteiten zoals de AFM.

Wat is PDS2?
PSD2, kort voor Payment Services Directive 2. Tot kortgeleden moesten we daar niet eens aan denken; anderen die bij jouw betaalgegevens kunnen. In 2014 was er ophef over een plan van ING, die destijds het betaalgedrag wilde delen met bedrijven. Destijds ging dit niet door, omdat er teveel commotie ontstond. In 2019 is dat toch anders. Nu gaat niet alleen de ING betaalgegevens delen, mits er toestemming hiervoor wordt gegeven, maar alle banken. Niet zozeer omdat ze dat willen, maar omdat dat moet van Europa.

Met de PSD2 wet (richtlijn) wil Europa dat niet de bank, maar de consument zelf de baas wordt over zijn betaalgegevens. Dit mede omdat er meer concurrentie en innovatie ontstaat in het betaalverkeer. Banken spelen immers een belangrijke rol in wat er met ons geld te maken heeft.

Maar wat doen bedrijven eigenlijk met deze data? Hoe lang bewaren ze deze data? En verkopen ze deze gegevens ook door? Bedrijven moeten deze vragen allemaal kunnen beantwoorden, en dus wordt er van tevoren expliciet uitgelegd hoe ze dat doen, zodat jij, de consument, een weloverwogen beslissing kan nemen voordat je ergens mee akkoord gaat. PSD2 is ingevoerd op 14 september in Nederland. In vergelijking tot Belgie is dit vrij laat; daar is deze wet al van kracht sinds 26 maart 2018.

Arlette Broex, expert betalingsverkeer, legt uit: ‘Op een gegeven moment is vanuit Europa gedacht dat het veel beter als deze informatie open is, zodat het alleenrecht niet alleen bij banken ligt. Zo kunnen meerdere partijen nieuwe diensten ontwikkelen rondom jouw bankrekening. Op deze manier kunnen ook andere partijen inspringen, met bijvoorbeeld nieuwere, meer eenvoudige betaalmethoden.’