Menu
Contact
Menu Contact
Tips

WhatsApp-fraude & drie tips om je ertegen te wapenen

Redactie Xafax Redactie Xafax

Internetcriminelen richten zich in de meeste gevallen op je bankrekening, om zo snel geld buit te maken. We weten phishing-mailtjes uit naam van de bank inmiddels goed te herkennen. Maar wat als een 'bekende' je ineens om geld vraagt op WhatsApp? Telkens meer mensen worden hier slachtoffer van. WhatsApp-fraude voorkomen doe je zo.

Nu weten de meeste mensen inmiddels wel dat een appje of sms’je van hun bank niet te vertrouwen is en daarom verzinnen oplichters steeds nieuwe manieren om je geld te ontfutselen. Een veelgebruikte manier is via WhatsApp vragen om een overschrijving via een link. Natuurlijk maakt niemand zomaar geld over naar een vreemde en daarom doen de oplichters zich voor als een bekende, bijvoorbeeld een goede vriend of kind.

De crimineel zoekt online naar de gegevens van een bekende en kopieert de naam en profielfoto. Vervolgens maakt hij in WhatsApp een profiel aan met de foto en naam van je bekende. Het gesprek begint met een smoes. De bekende is namelijk zijn smartphone verloren en heeft een nieuw nummer. Dan volgt er een verzoek om geld. Bijvoorbeeld een kind vraagt om 1200 euro om de energierekening te kunnen betalen of een goede vriend die op vakantie is, zegt geld nodig te hebben voor een vliegticket terug naar huis.

Er is haast bij, dus vraagt de ‘bekende’ of het geld snel overgemaakt kan worden. Uiteraard wordt alles netjes terugbetaald. Om de druk nog even op te voeren, belt de oplichter via WhatsApp en hangt op voordat het slachtoffer kan opnemen en toont WhatsApp gemiste spraakoproepen. Hierdoor lijkt het alsof het allemaal nog dringender is

Veel slachtoffers van deze truc denken er niet lang over na om geld over te maken, omdat het immers om een bekende gaat. Als later blijkt dat de bekende in kwestie helemaal geen contact op heeft genomen, wordt pas duidelijk dat het geld is verdwenen.

Het advies is dan ook om altijd even te bellen met degene die zo dringend geld nodig heeft of met hem of haar in persoon af te spreken. Wanneer je aandringt op bellen, haken de oplichters meestal snel af, want op het moment dat ze de telefoon opnemen, is hun digitale vermomming weg.

Betaalverzoeken via WhatsApp
Niet alleen doen oplichters via WhatsApp betaalverzoeken door zich voor te doen als een bekende, ook de Marktplaatskoper is een populaire identiteit die oplichters aannemen. Ze vinden je via de tweedehandsverkoopsite en bieden meestal meteen de vraagprijs voor het voorwerp dat je te koopt hebt staan.

Wel willen ze zogenaamd even je identiteit verifiëren, want er zijn nu eenmaal veel oplichters actief op Marktplaats. Daarom wil de koper - ironisch genoeg - graag dat je 0,01 eurocent overmaakt, zodat 'ie checken of jij wel bent wie je zegt te zijn.

De oplichter stuurt meestal meteen een betaallinkje mee, waarmee je het onschuldig ogend bedrag van 0,01 eurocent kunt overmaken. De link leidt naar een website die nauwelijks te onderscheiden is van die van je bank en je kunt zonder enige moeite de 0,01 eurocent overmaken.

Wat er in werkelijkheid gebeurt, is dat de oplichter via de site je bankgegevens steelt en nu bij jouw rekening kan. Vervolgens kan de dief zonder problemen geld van je rekening halen.

Om dit te voorkomen moet je nooit zomaar op een betaallinkje klikken. Bij iemand die je niet kent, is het beter om helemaal niet met betaallinkjes te werken, maar een gewone bankoverschrijving te doen of contant af te rekenen bij een verkoop via Marktplaats.

Aangifte doen bij WhatsApp-fraude
Ben je toch slachtoffer geworden? Dan kun je aangifte doen van WhatsApp-fraude op de site van de Nederlandse politie. Omdat het zo vaak voorkomt, heeft men er daar een apart plekje voor ingericht. De kans dat je je geld terugziet is klein, maar op deze manier help je wel het grotere probleem in kaart te brengen. Wat de bestrijding van deze vorm van cybercrime weer een stukje verder helpt.

Drie tips om je tegen WhatsApp fraude te wapenen

Scherm je sociale media af
De fraudeurs doen meestal grondig vooronderzoek voordat ze aan de slag gaan. Aan de basis staat jouw Facebookprofiel of Instagram account. Met behulp daarvan komen ze te weten met wie je omgaat, hoe je vader of dochter heet en op welke manier ze om geld kunnen vragen. Als jouw persoonlijke informatie dus niet te vinden is op internet, maak je het oplichters direct een stuk lastiger.

Natuurlijk is het goed om jouw eigen gegevens af te dekken, maar het helpt ook als jouw sociale omgeving dat doet. Natuurlijk kan je dat niet eisen van je collega. Toch kan je er wel samen als familie voor zorgen dat er van jullie gegevens zo min mogelijk misbruik wordt gemaakt. Zo voorkom je op deze manier dat bijvoorbeeld je oma slachtoffer wordt van fraude.

Herken fraude op WhatsApp
Hoewel oplichting via WhatsApp steeds geraffineerder wordt, is het te herkennen aan veelvoorkomende kenmerken. Zo vraagt de fraudeur, die zich voordoet als een goede vriend of familielid, om snel geld over te maken. Er is namelijk sprake van een noodsituatie, terwijl je zogenaamde zoon of zus niet bij zijn of haar eigen geld kan.

De ene oplichter is daarnaast de andere niet. Zo doet de oplichter 1 net alsof hij iemand uit je sociale omgeving is die van provider is overgestapt. Tegelijkertijd kan oplichter 2 er daadwerkelijk in zijn geslaagd het WhatsApp account van een naaste te hacken. Verifieer daarom altijd op een andere manier dan WhatsApp of het echt die persoon is die om geld vraagt.


Beveilig jouw WhatsApp
Een oplichter komt natuurlijk het meest geloofwaardig over als hij jouw WhatsApp account weet binnen te dringen. Om daarin te slagen, heeft hij jouw verificatiecode nodig. Door tweestapsverificatie in te schakelen maak je het de oplichter een stuk lastiger jouw account over te nemen.

Verificatie in twee stappen schakel je in met Android door vanuit het thuisscherm van WhatsApp rechtsboven in op de 3 verticale puntjes te drukken. Kies vervolgens voor ‘Instellingen’ en daarna voor ‘Account’. Klik vervolgens op ‘Verificatie in twee stappen’ en daarna op ‘Inschakelen’. Dan wordt je gevraagd een 6-cijferige PIN in te voeren, die de hacker nodig zal hebben jouw account binnen te dringen.

Verificatie in twee stappen schakel je in met iOS door vanuit het thuisscherm op ‘Instellingen’ te drukken aan de onderkant van je scherm. Kies voor ‘Account’ en daarna voor ‘Verificatie in twee stappen’. Druk vervolgens op ‘Inschakelen’ en voer een 6-cijferige PIN in.

Belangrijk voor beide besturingssystemen is het om de code te onthouden, aangezien je die nodig hebt bij het overstappen naar een nieuwe telefoon. Daarom vraagt WhatsApp aan het einde van de verificatie ook om je e-mailadres, voor het geval dat je de code vergeet.

Heb je de tips opgevolgd? Deel dan het artikel met mensen die je goed kent. Zo voorkom je dat oplichters via hun WhatsApp-accounts aan jou om geld vragen.

Bronnen: Computertotaal & Want