Menu
Contact
Menu Contact
Actueel

Windows 11 toch te installeren op oudere pc’s en laptops

Maarten Grooff Maarten Grooff
Windows 11 toch te installeren op oudere pc’s en laptops

De oude pc of laptop die niet voldoet aan de eisen van Microsoft voor de installatie van Windows 11 hoef je toch niet weg te doen. De upgrade van Windows 10 naar Windows 11 zal niet automatisch via Windows Update gebeuren, deze upgrade zal handmatig uitgevoerd moeten worden.

 

Microsoft blijft vasthouden aan de specifieke technische eisen die zij stellen aan een pc of laptop voor de upgrade van Windows 10 naar de nieuwe Windows 11 versie. Onlangs gaf de techgigant in een verklaring nog een uitleg over deze vereisten, waar veel verzet tegen bestaat.

Volgens Microsoft zijn de basisvereisten voor Windows 11 minimaal 4GB aan RAM, 64GB aan opslag, TPM 2.0, Secure Boot en een Intel Core-processor van de 8ste generatie of hoger, een Zen2 of nieuwere AMD-processor of een gangbare Qualcomm SoC. De lijst van compatibele processors is nu verder uitgebreid met Intel’s Core X series- en Xeon W series-processors plus een specifieke i7-processor van de 7de generatie voor Microsofts eigen Surface 2 laptop.

 

Alternatieve installatiemogelijkheid

Wat Microsoft echter niet zegt, maar wel informeel toegeeft, is dat deze vereisten alleen gelden voor een update van Windows 10 naar Windows 11 via Windows Update. Wanneer het upgradeproces handmatig gedaan wordt, is Windows 11 ook compatibel met systemen die niet aan de vereisten voldoen. Dit geldt wanneer gebruikers in het Windows-insider programma zitten of de update handmatig uitvoeren van een officieel ISO-bestand of Microsofts Media Creation-tool gebruiken.

Bij deze updates wordt geen hardware-check uitgevoerd en wordt er niet gekeken naar de specificaties van de pc of laptop, dus ook geen update geblokkeerd. Het nadeel van deze loophole is dat Windows 11 niet wordt ondersteund door Microsoft en er ook geen securitypatches en andere software updates beschikbaar zijn.

 

PC Health Check-applicatie vernieuwd

Microsoft heeft zijn PC Health Check applicatie verbeterd. Met deze applicatie kunnen gebruikers makkelijker vaststellen of hun systeem voor Windows 11 geschikt is. De officiële release van Windows 11 is naar verwachting aan het einde van het jaar.

 

Bron: Techzine