Menu
Contact
Menu Contact
Actueel

Cyberveiligheid in hoger onderwijs moet beter

Maarten Grooff Maarten Grooff
Cyberveiligheid in hoger onderwijs moet beter

De digitale veiligheid op hogescholen en universiteiten is niet goed genoeg. Dit heeft de Onderwijsinspectie geconcludeerd in een onderzoek. Er wordt verwacht dat dit ook geldt voor het mbo, de middelbare scholen en basisscholen. Volgens de inspectie gaat de aandacht van de beveiliging vaak alleen maar uit naar de bescherming van privacygegevens. Er is weinig aandacht voor de algehele beveiliging van informatie bij de onderwijsinstellingen. Cyberveiligheid heeft daarbij nog niet de hoogste prioriteit.

In december 2019 was er een ransomware-aanval op Universiteit Maastricht. Hierbij lagen alle interne websites en het e-mailsysteem plat. De Onderwijsinspectie concludeerde dat de universiteit onvoldoende maatregelen had genomen om de aanval te voorkomen. Hierdoor werd de universiteit harder getroffen dan nodig. De afhandeling van de aanval was wel goed verlopen volgens de inspectie. Met de afhandeling werd door Universiteit Maastricht andere instellingen gewaarschuwd voor de ransomware-aanvallen. Tijdens een ransomware-aanval krijgen criminelen via bijvoorbeeld een phisingsmail toegang tot een systeem en worden deze gegevens gegijzeld.

Op dit moment zijn de onderwijsinstellingen zelf verantwoordelijk voor de cyberveiligheid. Maar volgens de inspectie moet de overheid hier ook zijn steentje aan bijdragen. Hierbij zou het Cyber Security Centrum beter informatie kunnen delen met de universiteiten en hogescholen. Dit gebeurt op dit moment namelijk nog niet genoeg. Ook zou de overheid de instellingen kunnen helpen met het op orde krijgen van de beveiliging. Cyberveiligheid moet een integraal onderdeel worden van het risicomanagement van de instellingen. Dit moeten ze altijd blijven monitoren en verbeteren.

 

Zorg dat uw bedrijf goed beschermd is tegen ransomware-aanvallen. Wij kunnen u hierbij helpen. Neem contact met ons op en wij helpen u hier graag mee verder.

 

Bron: NRCNOS