Menu
Contact
Menu Contact
Actueel

Ransomware kan levensgevaarlijk zijn voor kleine ondernemers

Ransomware kan levensgevaarlijk zijn voor kleine ondernemers

Voor vele ondernemers is ransomware een grote angstgegner. Hackers plaatsen ransomware op computers en eisen duizenden euro’s aan losgeld. In de afgelopen periode hebben wij het gevaar al vaker uitgelicht: Steeds meer bedrijven betalen ransomware-losgeld en Een goede voorbereiding is al een halve bescherming. Toch blijkt uit een artikel van RTL-nieuws dat vooral het mkb het gevaar nog onderschat. 

 

Alle bedrijven zijn kwetsbaar

MKB-Nederland ziet dat ransomware een steeds groter probleem wordt voor het mkb. Het mkb heeft vaak geen ICT-afdeling zoals grotere bedrijven die dit wel hebben. Daarnaast hebben ze het vaak te druk met hun dagelijkse bedrijfsvoering.  

Een veel voorkomende gedachte van het mkb is dat deze aanvallen alleen bij grote bedrijven plaatsvinden. Het mkb is te klein en er valt weinig te halen is vaak de onderbouwing, maar niets is minder waar. De hackers schieten namelijk met hagel en pakken ieder bedrijf dat ze kunnen, groot of klein het maakt ze niet uit. Bescherming tegen ransomware zou daarom binnen ieder bedrijf hoog op de agenda moeten staan. 

 

De cijfers

Het is onduidelijk hoeveel mkb-bedrijven er exact slachtoffer zijn geworden het afgelopen jaar. Veel bedrijven doen namelijk geen aangifte van een ransomware-aanval en willen zo snel mogelijk weer door. Een woordvoerder van cybercrime bij de Nationale Politie roept alle slachtoffers op om wel aangifte te doen van de aanval of in ieder geval te melden. Hoe meer informatie er verzameld wordt hoe beter de politie kan helpen bij het optreden. De woordvoerder benadrukt dat ieder bedrijf slachtoffer kan worden van ransomware. Hij heeft er al meerdere bedrijven aan kapot zien gaan of maanden zien ploeteren om er weer bovenop te komen. 

 

Jouw eigen bedrijf beschermen tegen ransomware? Wij kunnen jou helpen en adviseren je vrijblijvend over de mogelijkheden.  

 

Bron: RTL Nieuws