NL EN

PSD2, wat is dat nou precies?

« terug

/media/thumbs/cache/62893ad497a6cee4332e0b242b827ce6_2608.jpg

Alkmaar, 16 september 2019 | Bron: ING

Persoonlijke betaalgegevens. Deze gegevens weten alleen jijzelf en jouw bank, toch? Nu nog wel, maar door een 'nieuwe' wet kunnen ook andere bedrijven naast je bank toegang krijgen tot jouw gegevens. Als jij daar toestemming voor geeft, tenminste.

Bedrijven die iets met de betaalgegevens willen, moeten hiervoor een vergunning hebben. Deze bedrijven worden eerst uitgebreid gescreend door de Nederlandsche Bank. Daarnaast is er nog meer toezicht op de PSD2 richtlijn, door de volgende autoriteiten:

-          Autoriteit Consument & Markt

-          Autoriteit Financiële Markten

-          Autoriteit Persoonsgegevens

Wat is PDS2?

PSD2, kort voor Payment Services Directive 2. Tot kortgeleden moesten we daar niet eens aan denken; anderen die bij jouw betaalgegevens kunnen. In 2014 was er ophef over een plan van ING, die destijds het betaalgedrag wilde delen met bedrijven. Destijds ging dit niet door, omdat er teveel commotie ontstond. In 2019 is dat toch anders. Nu gaat niet alleen de ING betaalgegevens delen, mits er toestemming hiervoor wordt gegeven, maar alle banken. Niet zozeer omdat ze dat willen, maar omdat dat moet van Europa.

Met de PSD2 wet (richtlijn) wil Europa dat niet de bank, maar de consument zelf de baas wordt over zijn betaalgegevens. Dit mede omdat er meer concurrentie en innovatie ontstaat in het betaalverkeer. Banken spelen immers tegenwoordig een belangrijke rol in wat er met ons geld te maken heeft; zoals het beheren en regelen van rekeningen en het monitoren van geld. Hierdoor liggen ook direct alle betaalgegevens bij de bank.

Maar wat doen bedrijven eigenlijk met deze data? Hoe lang bewaren ze deze data? En verkopen ze deze gegevens ook door? Bedrijven moeten deze vragen allemaal kunnen beantwoorden, en dus wordt er van tevoren expliciet uitgelegd hoe ze dat doen, zodat jij, de consument, een weloverwogen beslissing kan nemen voordat je ergens mee akkoord gaat. PSD2 is inmiddels al door de eerste en tweede kamer, en wordt dus ingevoerd op 14 september in Nederland. In vergelijking tot Belgie is dit vrij laat; daar is deze wet al van kracht sinds 26 maart 2018.

Arlette Broex, expert betalingsverkeer, legt uit: ‘Op een gegeven moment is vanuit Europa gedacht dat het veel beter als deze informatie open is, zodat het alleenrecht niet alleen bij banken ligt. Zo kunnen meerdere partijen nieuwe diensten ontwikkelen rondom jouw bankrekening. Op deze manier kunnen ook andere partijen inspringen, met bijvoorbeeld nieuwere, meer eenvoudige betaalmethoden.’

Betalen: nooit meer met een pinpas?

Het kan zomaar dat binnenkort afrekenen niet meer ‘slechts’ met de pinpas gaat gebeuren, maar met bijvoorbeeld een vinger- of handpalmscanner; omdat je toestemming hebt gegeven aan een bedrijf dat zich dan op deze betaalmethode specialiseert, en dat je op deze manier wenst te betalen. Dit betekent echter niet dat de pinpas overbodig zal worden, deze manier van betalen blijft voorlopig gewoon bestaan.

Op dit moment zijn er al allemaal bedrijven bezig, waaronder Xafax zelf, met het ontwikkelen van diensten die door PSD2 mogelijk worden. Sommige van deze diensten kunnen heel voordeling zijn voor de consument; maar hiervoor heeft een bedrijf wel toegang nodig tot jouw, veelal persoonlijke, data.

Kortom: uiteindelijk heb je de privacy zelf in de hand. Het is immers aan jou als consument of je rekeninginformatie wilt delen met bedrijven. Neem daarom goed de tijd om alle voorwaarden door te lezen; ga nooit klakkeloos akkoord met de voorwaarden.

Meer informatie?

Wilt u meer weten? Neem direct contact met ons op.

17-10-2019
Xafax aanwezig op BiebCloud Congres 2019
lees meer...
16-09-2019
PSD2, wat is dat nou precies?
lees meer...
22-07-2019
Verschuiving richting elektronisch betalen zet verder door
lees meer...
15-05-2019
Nederlanders hebben vertrouwen in contant geld
lees meer...
Ja, ik wil graag de Xafax nieuwsbrief ontvangen Aanmelden